Zgodovina in vodstvo

 ZGODOVINA KLUBA

Odbojka ima v Murski Soboti že dolgoletno tradicijo, ki sega daleč v preteklost. Prvi zametki ženskega odbojkarskega kluba v Murski Soboti so se pojavili leta 2002. Ženska odbojka je bila v mestu v preteklosti že zelo močna, a je bila sezona 1997/1998 zadnja, v kateri so takratne murskosoboške odbojkarice nastopile v prvi ligi. Klub je nato razpadel, nakar so leta 2002 zanesenjaki žensko odbojko v Murski Soboti ponovno oživili.

Ob dobrem delu v mlajših kategorijah je tako Murska Sobota ponovno dobila ženski odbojkarski kolektiv, ki je zapolnil petletno vrzel. »Leta 200 smo pod vodstvom Vojka Vučaka v Murski Soboti ponovno začeli obujati odbojko. Sprva ni bilo lahko, kajti pridobiti je bilo potrebno mlade igralke, jih navdušiti za ta šport in jih naučiti osnov. A z vztrajnostjo, profesionalnim trenerskim pristopom in stremenju k vzgoji domačih igralk, lahko brez obotavljanja povem, da nam je uspelo,« se prvih korakov delovanja ženske odbojke spominja predsednica odbojkarske sekcije, Eva Rožman.

 

DŠR MURSKA SOBOTA

Tako se približno pet let na področju ženske odbojke v mestu ni dogajalo nič. Oktobra 2002 pa je pod okriljem Društva za športno rekreacijo Murska Sobota začela delovati sekcija za odbojko. Slednja je najprej delovala le kot interesna dejavnost za mlade, željne začetnih odbojkarskih veščin. V dvorani OŠ III Murska Sobota sta jo v začetni fazi vodila Vojko Vučak in Bernarda Sukič Škrilec. Jeseni 2003 se je v delovanje novo nastale sekcije vključila še OŠ Kuzma. Istega leta sta kategoriji mlajših in starejših deklic prvič zaigrali v državni odbojkarski ligi. In nenazadnje je bilo leto 2003 tudi uvodno leto sekcije odbojke, ko je začela delovati članska ekipa. V sezoni 2004/2005 je število članic sekcije za odbojko naraslo na približno 80 deklet, saj sta se v sklopu interesne dejavnosti priključili še OŠ I Murska Sobota in OŠ II Murska Sobota. Sekcija je v tistih časih delovala v štirih različnih kategorijah deklet, s katerimi je delalo pet trenerjev in dva športna pedagoga.

V sezoni 2005/2006 se je že nastali članski ekipi pridružila še druga članska ekipa, ki je zaigrala v 3. državni odbojkarski ligi vzhod. Kot velik uspeh gre na tej točki omeniti osvojeno 3. mesto, ki so ga takratne murskosoboške odbojkarice dosegle že v svoji prvi, krstni sezoni. V istem času so svoje prve izstopajoče uspehe pokazale tudi mlajše selekcije – kadetinje so zasedle 17. mesto v državi, starejše deklice 8. mesto v državi in mlajše deklice 15. mesto v državi. Pomemben mejnik v zgodovini kluba in njegovega progresivnega razvoja pa je bila v sezoni 2005/2006 pridobitev štirih trenerskih licenc, kar je jasno pokazalo na željo po kreiranju lastnega trenerskega kadra.

Junija 2006 je sekcija odbojke pod vodstvom Davorina Čeleša in Bernarde Sukič Škrilec v dvorani OŠ I Murska Sobota uspešno izvedla prvo poletno odbojkarsko šolo za mlajše deklice. Ženska odbojka se je razvijala v pravo smer, zato si je bilo potrebno začeti postavljati tudi višje cilje, ki so se z vsakim novim uspehom zdeli bližje. Tekmovalna sezona 2006/2007 se je zato začela s povečanim obsegom treningov z namenom doseganja čim boljše končne uvrstitve. Članska ekipa je v 3. DOL vzhod takrat osvojila naziv prvakinj in se kot prvouvrščena ekipa neposredno uvrstila v 2. državno odbojkarsko ligo. V tej sezoni je kadetska ekipa zasedla 15. mesto v državi, starejše in mlajše deklice pa so bile uvrščene med prvih 12 ekip, vsaka v svoji starostni kategoriji. Aprila 2007 so se sekciji za odbojko pridružile še starejše deklice iz Beltincev.                                              

Osnovni cilj odbojkarske sekcije je bil v nadaljnjem obdobju obstanek v 2. DOL, z mlajšimi dekleti pa so se kovali plani o kreiranju še ene članske ekipe, ki bi za namene kaljenja in pridobivanja izkušenj zaigrala v 3. DOL. V takratnih časih je tako v sekciji delovalo kar 7 trenerjev in trenerk: Nina Bertalanič, Marjan Cehtl, Davorin Čeleš, Maruša Fujs, Bernarda Sukič Škrilec, Vojko Vučak in Alenka Žohar. Poleg tega sta svoje znanje na interesnih dejavnostih, ki so se sedaj razširile že na vse murskosoboške osnovne šole, predajala dva športna pedagoga: Mirjana Hiršl in Marjan Recek. Upravni odbor so takrat sestavljali Eva Rožman (predsednica), Milan Fujs, Jože Gomboc, Marjan Cehtl, Davorin Čeleš, Vojko Vučak in Darinka Babič.

Člansko ekipo so v klubski zgodovini vodili različni trenerji, od katerih je prav gotovo vsak pustil svoj značilen pečat. Od leta 2003 jo je vodil Vojko Vučak, ki pa se je kasneje raje usmeril v delo z mlajšimi selekcijami, med katerimi je bil vedno cenjen. V sezoni 2006/2007 je člansko ekipo prevzel Marjan Cehtl, ter jo vodil še nadaljnji dve sezoni. Dekleta so v sezoni 2009/2010 delovala pod vodstvom Janka Hochstätterja, ki ga je v naslednjih letih najprej zamenjal Alojz Kerec, v sezoni 2014/2015 pa Urška Breznik. Od leta 2015 pa vse taktične niti članske ekipe uspešno vleče Davorin Čeleš.

 

ŽOK SOBOTA

Ženski odbojkarski klub Murska Sobota – ali krajše ŽOK Sobota – je nastal leta 2014, ko je s širjenjem svoje športne panoge sekcija odbojke postala največja sekcija Društva za športno rekreacijo Murska Sobota. Klub je s pomočjo prizadevnih trenerjev in trenerk, ki z dekleti sedaj sodelujejo že dolgoročno, ter s podporniki murskosoboške ženske odbojke v zelo kratkem času postal eden izmed vodilnih odbojkarskih klubov v Pomurju. V sklopu delovanja kluba se dandanes odbojkarskih prvin uči in odbojkarsko igro izpopolnjuje skupaj približno 75 deklet, od najmlajših do najstarejših odbojkaric.

Poleg nadobudnih mladih športnih upov, ki samo aktivno delovanje kluba ustvarjajo, so na tem mestu pomembni še posamezniki in posameznice, ki so v zadnjih letih v organizacijskem smislu poskrbeli, da ima klub zapisano veliko začetnico. Ena izmed takih posameznic je prav gotovo Eva Rožman, dolgoletna podpornica ženske odbojke v Murski Soboti, ki klubu predseduje vse od leta 2005, ko je postala predsednica sekcije za odbojko Društva za šport in rekreacijo (DŠR Murska Sobota). Ogromno organizacijskih in koordinacijskih zaslug pa ima vsekakor še sekretar ŽOK Sobota, Martin Durič, ki ga ni mogoče spregledati. S takimi nesebičnimi umi, velikimi srci in trdim delom se ključne vrednote kluba uspešno prenašajo iz generacije v generacijo. Kajti odbojkarskih zgodb je veliko, a le mi »ustvarjamo svojo odbojkarsko zgodbo.«

 »Če hočeš priti hitro, pojdi sam. Če hočeš priti daleč, pojdi z drugimi!« (afriški pregovor)

 

VODSTVO KLUBA

Trenutno znotraj Ženskega odbojkarskega kluba Murska Sobota delujejo štirje organi – upravni odbor, nadzorni odbor, strokovni odbor in disciplinska komisija.

UPRAVNI ODBOR

 • Predsednica: Eva Rožman   (eva.rozman@inin.si  |  040 192 309)
 • Podpredsednica: Brigita Karba Bakan
 • Sekretar: Martin Durič   (martin.duric@gmail.com  |  041 673 593)

NADZORNI ODBOR

 • Klavdija Gider predsednica
 • Saša Hiršl, članica
 • Tomaž Murgelj, član

STROKOVNI ODBOR

 • Davorin Čeleš, predsednik
 • Bernarda Sukič Škrilec, članica
 • Katja Saje, članica

DISCIPLINSKA KOMISIJA

 • Bernarda Sukič Škrilec, predsednica
 • Tomaž Murgelj, član
 • Katja Saje, članica

 

STATUT IN DISCIPLINSKI PRAVILNIK KLUBA

↑ Nazaj na začetno stran.