Trenerski kader

V odbojkarski sezoni 2018/19 je z odbojkaricami v klubu vsakodnevno sodelovalo ter njihove športne potenciale pomagalo razvijati šest trenerjev in trenerk.

Davorin ČELEŠ

 • trener članske ekipe in kadetske ekipe
 • 16 let trenerske kariere
 • 10  let igralske kariere

Davorin Čeleš je v odbojkarski sezoni 2018/19 vodil dve selekciji deklet. Pod njegovim vodstvom sta letos tekmovali članska in kadetska ekipa. Davorina odlikujejo vztrajnost, potrpežljivost in trdo delo.

Za odbojko ga je v osnovni šoli navdušil Anton Praček. Ker je bil pri krožku eden redkih dečkov, mu je na treningih deklet pomagal pri delu. Predal mu je tudi vso organizacijo glede šolskih tekmovanj v zvezi z odbojkarskim tekmovanjem OŠ I Murska Sobota (prijave, komunikacijo z učitelji športa in tajnico, urejanje prevozov …). Tako je že pri svojih rosnih 14-ih letih začel spoznavati to plat trenerskega dela. Kasneje je začel odbojko resneje trenirati v času študija pri Odbojkarskem klubu Kranj, kamor ga je po njegovih besedah popeljal Alojz Kerec. Po poškodbi je Davorin svojo igralsko kariero nadaljeval v Odbojkarskem klubu Beltinci. 

Ker sta ga vedno zanimala ekipni šport in žoga, je iz atletike presedlal na odbojko. V vmesnem času se je med drugim ukvarjal tudi s košarko. Ravno ko je bil tik pred tem, da bi začel delati v atletskem klubu, ga je leta 2005 Bernarda Sukič Škrilec seznanila s soboško žensko odbojko, ki je takrat delovala še pod okriljem Društva za športno rekreacijo Murska Sobota. Kasneje je iz društva nastal Ženski odbojkarski klub Murska Sobota, v katerem je kot trener Davorin aktiven še danes. Sam zase pravi, da bi najverjetneje deloval v atletiki, če se pred leti ne bi odločil za delo z mladimi odbojkaricami.

~ IZ PRVE ROKE: Kaj te najbolj navdušuje pri delu z mladimi odbojkaricami?

“Najbolj me pritegne “preobrazba” oz. obdobje, ko se igralke spremenijo ali se spreminjajo. Iz uporniških pubertetnic, ko iščejo vzroke – za karkoli že – v drugih, preko obdobja, ko ugotovijo, da jih trener v bistvu ves čas usmerja, da bi postale boljše odbojkarice in jih vzgaja v “duhu ekipnega športa” – eden za vse (in ne obratno) – ali jih preprosto samo vzgaja (kam sodi prazna plastenka, kako se pospravijo žoge …), do obdobja, ko se pogovarjaš z odraslo osebo. To me vedno znova navdušuje in to je verjetno glavni razlog, da še vztrajam. Poleg tega pa smo kot klub v zadnjem času dosegli napredek v organizacijskem smislu. Največ zaslug ima pri tem Martin Durič, veliko pa tudi vztrajnost predsednice Eve Rožman. Tako je delo v preteklosti dobilo smisel in razlog za vztrajanje tudi v prihodnje.”

 

Blaž AJLEC

 • trener prve ekipe starejših deklic
 • 3 leta trenerske kariere
 • 11 let igralske kariere

Blaž Ajlec je v odbojkarski sezoni 2018/19 vodil prvo ekipo starejših deklic. V murskosoboški ženski odbojkarski klub je zaradi odbojkarskih kompetenc, znanja in pedagoške usmerjenosti prišel na pobudo Davorina Čeleša. Blažu je pri vodenju letošnje prve ekipe starejših deklic pomagala še Maruša Fujs, nekdanja murskosoboška odbojkarica in še vedno aktivna podpornica ženske odbojke v Murski Soboti.

Odbojka je Blaža začela zanimati ob koncu osnovne šole, natančneje v 7. razredu. Takrat je v sklopu interesne dejavnosti pod vodstvom Bogdana Mariča 1-krat tedensko začel spoznavati odbojkarsko igro. Zase pravi, da ga je za odbojko navdušil ravno Bogdan. Pri 13-ih letih se je tako z odbojko začel ukvarjati resneje, kar je ob koncu osnovne šole in začetku srednje šole preraslo v treniranje odbojke na profesionalni ravni. Pri rosnih 15-ih letih je bil Blaž del ekipe Panvite Pomgrada (nekdanjega Galex Mira), murskosoboškega prvoligaša. V času svoje kariere je v študijskih letih igral še za Odbojkarski klub Črnuče, sedaj pa že nekaj let igra za domač klub – Odbojkarski klub Radenci. Če se v svojih mladih letih ne bi navdušil nad odbojko, bi se najverjetneje ukvarjal z nogometom, ki je bil že od nekdaj njegov prvi šport.

Že od majhnega je vsestranski športni navdušenec, zaradi česar ga je pot po končani srednji šoli v športnem oddelku Gimnazije Murska Sobota ponesla na Fakulteto za šport v Ljubljani, kjer je med drugim pridobil tudi A licenco za opravljanje trenerskega dela v odbojki.

~ IZ PRVE ROKE: Kaj te najbolj navdušuje pri delu z mladimi odbojkaricami?

“Pri delu z mladimi me najbolj navdihuje možnost, da lahko s svojim delom pripomorem k ustreznemu razvoju mladih – ko iz začetnega strahu in nezaupanja v svoje sposobnosti postajajo odločni, samozavestni in boljši odbojkarji ter odbojkarice.” 

 

Bernarda SUKIČ ŠKRILEC

 • trenerka prve ekipe male odbojke in druge ekipe starejših deklic
 • 20 let trenerske kariere
 • 15 let igralske kariere

Bernarda Sukič Škrilec je v odbojkarski sezoni 2018/19 vodila prvo ekipo male odbojke in drugo ekipo starejših deklic. Bernarda je dolgoletna podpornica murskosoboške ženske odbojke. Odlikujejo jo potrpežljivost, smisel za delo z mladimi in predanost svojemu poslanstvu.

Odbojka je postala njen najljubši šport že v Osnovni šoli Puconci. Še zdaj se jasno spomni dogodka, ki ji je ostal v spominu za vedno. Zanjo je bil tak prelomen dogodek šolsko tekmovanje v Mariboru, kjer je s šolsko ekipo osvojila 3. mesto v državi. Za odbojko jo je navdušil Vojko Vučak. Odbojko je potem igrala celo srednjo šolo, z igralsko kariero pa je nadaljevala tudi med študijem v Ljubljani. Igrala je za različne klube – za Puconce, Pomurje, Krim in Ljutomer – najvišje v 2. državni odbojkarski ligi. Poleg odbojke je bila v njenem času v Puconcih popularna tudi košarka. Če se ne bi začela aktivno ukvarjati z odbojko, bi tako najverjetneje igrala košarko.

Po končanem študiju je leta 1999 opravila tudi trenerski tečaj. S trenerskim delom je najprej začela v Puconcih, nadaljevala z mladimi v Križevcih pri Ljutomeru, sedaj pa je že nekaj časa ena izmed glavnih gonilnih sil trenerskega kadra v Ženskem odbojkarskem klubu Murska Sobota.

~ IZ PRVE ROKE: Kaj te najbolj navdušuje pri delu z mladimi odbojkaricami?

“Pri delu z mladimi me najbolj ohrabri prehod igralk od obvladovanja tehnike v igro – ko začenjajo mlada dekleta dojemati, kaj se v določeni situaciji od njih na odbojkarskem igrišču pričakuje.”

 

Slavica MERTÜK

 • trenerka druge ekipe male odbojke
 • 8 let trenerske kariere
 • rekreativna odbojkarica

Slavica Mertük je v odbojkarski sezoni 2018/2019 vodila drugo ekipo male odbojke. Pred tem je nekaj sezon vodila ekipo mini odbojke in v odbojkarski sezoni 2013/2014 mlade odbojkarice pripeljala do več kot odličnega 5. mesta v državi.

Slavica je pri svojem delu neumorna in izjemno vztrajna. Mnoge mlade deklice, ki se prvič srečujejo z odbojko, s pravim smislom za delo z mladimi vzgaja v samozavestne mlade športnice. Z otroki gradi na najpomembnejših temeljih prvega stika z žogo in pri tem garaškem delu vztraja – četudi je včasih potrebno vajo, navodilo ali spodbudo ponavljati v nedogled.

V športu se je udejstvovala že od malih nog, saj ji je bilo športno področje vedno pri srcu. Iskala in preizkušala se je v še nekaterih drugih športih – v namiznem tenisu, tenisu, rokometu in plesu. Na koncu je kljub svoji športni vsestranskosti strast vendarle našla v odbojki. Zanjo jo je navdušil športni učitelj Ludvik Janža. Tako je štiri leta obiskovala krožek odbojke in igrala za Osnovno šolo Beltinci. V poznejših letih se je odbojke lotevala le še rekreativno.

Že pred samim študijem je nekako vedela, da je delo z otroki tisto, kar jo veseli. Ko je tudi poklicno stopila skozi šolska vrata, se je izkazalo, da je ravno to tisto, česar si je želela. Slavica pravi, da je po duši športnica, zato je iskala priložnosti za delo z otroki tudi v športu. V trenerske vode jo je v sezoni 2007/2008 pripeljala Bernarda Sukič Škrilec. Soboška ženska odbojka je takrat delovala še pod okriljem Društva za športno rekreacijo Murska Sobota. Če se v tistih časih ne bi navdušila nad odbojko, bi se najverjetneje preizkusila v plesu, predvsem v latinsko-ameriških plesih, ki so prav tako njena strast.

~ IZ PRVE ROKE: Kaj te najbolj navdušuje pri delu z mladimi odbojkaricami?

Pri delu z mladimi odbojkaricami me najbolj navdušuje njihova borbenost in veselje do učenja. Veseli me predvsem njihov napredek, njihovo zadovoljstvo ob doseženih rezultatih in želja po delu, ki pelje do novih izzivov. Če je zadovoljstvo po koncu treninga prisotno pri vseh, potem vem, da smo vsi skupaj na pravi poti. S poudarjanjem pomena dobrega dela na treningu lahko namreč zvišamo motivacijo mladih športnikov. Delo z mladimi je moj užitek in dokler bo temu tako, bom to počela tudi v prihodnje.”

 

Katja SAJE

 • trenerka ekipe mini odbojke
 • igralka ŽOK Sobota članske ekipe
 • 2 leti trenerske kariere
 • 15 let igralske kariere

Katja Saje je v odbojkarski sezoni 2018/19 vodila ekipo mini odbojke. Pod njenim vodstvom so letos drugič zapored trenirale in klub zastopale najmlajše murskosoboške odbojkarice. Katjo odlikujejo vztrajnost, predanost delu z mladimi in energičnost.

Katja je s svojo igralsko kariero začela kot 10-letna deklica, ko se je poleg igranja odbojke aktivno ukvarjala še z jazz baletom in gimnastiko. V nadaljnjih letih je ljubezen do odbojke premagala ostala športa, saj je z igranjem odbojke nadaljevala v športnem oddelku gimnazije ter tekom vseh svojih študijskih let. Za odbojko je ni navdušil nihče konkretno, pravi pa, da ji je kot pomembna trenerska figura v spominu za vedno ostal eden izmed njenih zgodnjih trenerjev – Vojko Vučak. Pod njegovim vodstvom se je naučila osnovnih zakonitosti ekipnega športa, predvsem pa spoznala, da je za uspeh potrebno trdo delati.

V posebnem spominu ji je ostalo svetovno odbojkarsko prvenstvo srednjih šol na Kitajskem, ki se ga je z gimnazijsko ekipo udeležila leta 2010. Če se v najstniških letih ne bi popolnoma odločila za treniranje odbojke, bi najverjetneje začela trenirati plavanje.

V klubu je kot igralka aktivna že 15 let. Vedno si je želela, da bi se tekom njenega igranja še enkrat oblikovala ekipa, ki bi bila mentalno in fizično pripravljena ponovno zaigrati v 2. državni odbojkarski ligi. Letos so se ji želje uresničile, saj so dekleta kot lanske prvakinje 3. DOL vzhod to sezono tekmovale v 2. državni odbojkarski ligi Slovenije.

V trenerske vode se je podala leta 2016 po usmeritvi svojega sedanjega trenerja Davorina Čeleša. Meni, da je tak prenos odbojkarskih izkušenj in znanja za klub več kot dobrodošel, saj ostajajo starejše igralke v stiku z odbojko tudi po končani igralski karieri, mlade odbojkarice pa se od nekdanjih soigralk lahko naučijo še veliko več, kot le igranja odbojke.

~ IZ PRVE ROKE: Kaj te najbolj navdušuje pri delu z mladimi odbojkaricami?

“Kot trenerki mi ogromno pomeni vzgoja deklic v borbene, samozavestne in pogumne športnice. Mislim, da se vse začne v glavi športnika – vedno vztrajati, se boriti in obenem verjeti, da z ekipnim duhom in trdim delom lahko uspe prav vse. Trenutek, ko kot trener spoznaš, da si mladim to idejo dodobra približal in jih dejansko naučil biti del ekipe na in ob odbojkarskem igrišču, je zame vreden največ.”

 

↑ Nazaj na začetno stran.