Trenerski kader

V odbojkarski sezoni 2019/20 z odbojkaricami v klubu vsakodnevno sodeluje ter njihove športne potenciale pomaga razvijati šest trenerjev in trenerk.

Davorin ČELEŠ

                              FOTO: Aleš Cipot

 • trener članske ekipe, prve kadetske ekipe in ekipe starejših deklic
 • 17 let trenerske odbojkarske kariere
 • 10  let igralske odbojkarske kariere

Davorin Čeleš v odbojkarski sezoni 2019/20 vodi tri selekcije deklet. Pod njegovim vodstvom letos tekmujejo članska in prva kadetska ekipa, ter mlada perspektivna ekipa starejših deklic. Davorina odlikujejo vztrajnost, potrpežljivost in trdo delo.

Za odbojko ga je v osnovni šoli navdušil Anton Praček. Ker je bil pri krožku eden redkih dečkov, mu je na treningih deklet pomagal pri delu. Predal mu je tudi vso organizacijo glede šolskih tekmovanj v zvezi z odbojkarskim tekmovanjem OŠ I Murska Sobota (prijave, komunikacijo z učitelji športa in tajnico, urejanje prevozov …). Tako je že pri svojih rosnih 14-ih letih začel spoznavati to plat trenerskega dela. Kasneje je začel odbojko resneje trenirati v času študija pri Odbojkarskem klubu Kranj, kamor ga je po njegovih besedah popeljal Alojz Kerec. Po poškodbi je Davorin svojo igralsko kariero nadaljeval v Odbojkarskem klubu Beltinci. 

Ker sta ga vedno zanimala ekipni šport in žoga, je iz atletike presedlal na odbojko. V vmesnem času se je med drugim ukvarjal tudi s košarko. Ravno ko je bil tik pred tem, da bi začel delati v atletskem klubu, ga je leta 2005 Bernarda Sukič Škrilec seznanila s soboško žensko odbojko, ki je takrat delovala še pod okriljem Društva za športno rekreacijo Murska Sobota. Kasneje je iz društva nastal Ženski odbojkarski klub Murska Sobota, v katerem je kot trener Davorin aktiven še danes. Sam zase pravi, da bi najverjetneje deloval v atletiki, če se pred leti ne bi odločil za delo z mladimi odbojkaricami.

~ IZ PRVE ROKE: Kaj te najbolj navdušuje pri delu z mladimi odbojkaricami?

“Najbolj me pritegne “preobrazba” oz. obdobje, ko se igralke spremenijo ali se spreminjajo. Iz uporniških pubertetnic, ko iščejo vzroke – za karkoli že – v drugih, preko obdobja, ko ugotovijo, da jih trener v bistvu ves čas usmerja, da bi postale boljše odbojkarice in jih vzgaja v “duhu ekipnega športa” – eden za vse (in ne obratno) – ali jih preprosto samo vzgaja (kam sodi prazna plastenka, kako se pospravijo žoge …), do obdobja, ko se pogovarjaš z odraslo osebo. To me vedno znova navdušuje in to je verjetno glavni razlog, da še vztrajam. Poleg tega pa smo kot klub v zadnjem času dosegli napredek v organizacijskem smislu. Največ zaslug ima pri tem Martin Durič, veliko pa tudi vztrajnost predsednice Eve Rožman. Tako je delo v preteklosti dobilo smisel in razlog za vztrajanje tudi v prihodnje.”

gg

Bernarda SUKIČ ŠKRILEC

                              FOTO: Aleš Cipot

 • trenerka prve ekipe male odbojke
 • 21 let trenerske odbojkarske kariere
 • 15 let igralske odbojkarske kariere

Bernarda Sukič Škrilec v odbojkarski sezoni 2019/20 vodi prvo ekipo male odbojke. Bernarda je dolgoletna podpornica murskosoboške ženske odbojke. Odlikujejo jo potrpežljivost, energičnost in smisel za delo z mladimi.

Odbojka je postala njen najljubši šport že v Osnovni šoli Puconci. Še zdaj se jasno spomni dogodka, ki ji je ostal v spominu za vedno. Zanjo je bil tak prelomen dogodek šolsko tekmovanje v Mariboru, kjer je s šolsko ekipo osvojila 3. mesto v državi. Za odbojko jo je navdušil Vojko Vučak. Odbojko je potem igrala celo srednjo šolo, z igralsko kariero pa je nadaljevala tudi med študijem v Ljubljani. Igrala je za različne klube – za Puconce, Pomurje, Krim in Ljutomer – najvišje v 2. državni odbojkarski ligi. Poleg odbojke je bila v njenem času v Puconcih popularna tudi košarka. Če se ne bi začela aktivno ukvarjati z odbojko, bi tako najverjetneje igrala košarko.

Po končanem študiju je leta 1999 opravila tudi trenerski tečaj. S trenerskim delom je najprej začela v Puconcih, nadaljevala z mladimi v Križevcih pri Ljutomeru, sedaj pa je že nekaj časa ena izmed glavnih gonilnih sil trenerskega kadra v Ženskem odbojkarskem klubu Murska Sobota.

~ IZ PRVE ROKE: Kaj te najbolj navdušuje pri delu z mladimi odbojkaricami?

“Pri delu z mladimi me najbolj ohrabri prehod igralk od obvladovanja tehnike v igro – ko začenjajo mlada dekleta dojemati, kaj se v določeni situaciji od njih na odbojkarskem igrišču pričakuje.”

gg

Slavica MERTÜK

                              FOTO: Aleš Cipot

 • trenerka druge ekipe male odbojke
 • 9 let trenerske odbojkarske kariere
 • rekreativna odbojkarica

Slavica Mertük v odbojkarski sezoni 2019/20 vodi drugo ekipo male odbojke. Pred tem je nekaj sezon vodila ekipo mini odbojke in v odbojkarski sezoni 2013/2014 mlade odbojkarice pripeljala do več kot odličnega 5. mesta v državi.

Slavica je pri svojem delu neumorna in izjemno vztrajna. Mnoge mlade deklice, ki se prvič srečujejo z odbojko, s pravim smislom za delo z mladimi vzgaja v samozavestne mlade športnice. Z otroki gradi na najpomembnejših temeljih prvega stika z žogo in pri tem garaškem delu vztraja – četudi je včasih potrebno vajo, navodilo ali spodbudo ponavljati v nedogled.

V športu se je udejstvovala že od malih nog, saj ji je bilo športno področje vedno pri srcu. Iskala in preizkušala se je v še nekaterih drugih športih – v namiznem tenisu, tenisu, rokometu in plesu. Na koncu je kljub svoji športni vsestranskosti strast vendarle našla v odbojki. Zanjo jo je navdušil športni učitelj Ludvik Janža. Tako je štiri leta obiskovala krožek odbojke in igrala za Osnovno šolo Beltinci. V poznejših letih se je odbojke lotevala le še rekreativno.

Že pred samim študijem je nekako vedela, da je delo z otroki tisto, kar jo veseli. Ko je tudi poklicno stopila skozi šolska vrata, se je izkazalo, da je ravno to tisto, česar si je želela. Slavica pravi, da je po duši športnica, zato je iskala priložnosti za delo z otroki tudi v športu. V trenerske vode jo je v sezoni 2007/2008 pripeljala Bernarda Sukič Škrilec. Soboška ženska odbojka je takrat delovala še pod okriljem Društva za športno rekreacijo Murska Sobota. Če se v tistih časih ne bi navdušila nad odbojko, bi se najverjetneje preizkusila v plesu, predvsem v latinsko-ameriških plesih, ki so prav tako njena strast.

~ IZ PRVE ROKE: Kaj te najbolj navdušuje pri delu z mladimi odbojkaricami?

Pri delu z mladimi odbojkaricami me najbolj navdušuje njihova borbenost in veselje do učenja. Veseli me predvsem njihov napredek, njihovo zadovoljstvo ob doseženih rezultatih in želja po delu, ki pelje do novih izzivov. Če je zadovoljstvo po koncu treninga prisotno pri vseh, potem vem, da smo vsi skupaj na pravi poti. S poudarjanjem pomena dobrega dela na treningu lahko namreč zvišamo motivacijo mladih športnikov. Delo z mladimi je moj užitek in dokler bo temu tako, bom to počela tudi v prihodnje.”

gg

Bojan NOVAK

                              FOTO: Aleš Cipot

 • trener ekipe mini odbojke
 • 20 let trenerske odbojkarske kariere
 • 15 let igralske odbojkarske kariere

Bojan Novak v odbojkarski sezoni 2019/20 vodi najmlajše murskosoboške odbojkarice. Pod njegovim vodstvom tako letos trenira ekipa mini odbojke, za katero pa Odbojkarska zveza Slovenije v tej sezoni nima razpisanih tekmovanj. Bojana odlikujejo vrline discipline, vztrajnosti in smisla za delo z mladimi v športu.

Za odbojko se je navdušil v času svojega osnovnošolskega šolanja, ko ga je z odbojkarskimi osnovami spoznal njegov učitelj športne vzgoje. Redno je začel trenirati odbojko šele v srednji šoli. Kot največjega uspeha se spominja osvojenega 3. mesta na državnem kadetskem prvenstvu ter enkratne osvojitve prvaka in dvakratne osvojitve 3. mesta na srednješolskem državnem tekmovanju.

Občasen hobi se je tako razvil v 15-letno odbojkarsko kariero, v času katere je Bojan igral za matični klub iz Murske Sobote – takrat znan še pod imenom Pomurje, danes pa kot Panvita Pomgrad. Bojan se spominja, da je v klubu zamenjal šest različnih trenerjev, svoje odbojkarske veščine pa je s pridom izkoriščal na igralni poziciji sprejemalca/napadalca. Že v srednji šoli je tako zaigral v članski selekciji, s katero se je klubu uspelo iz pomurske lige uvrstiti v prvo državno ligo. Kot največji uspeh takratnih časov omenja osvojitev naslova državnih podprvakov.

Zase pravi, da je že od nekdaj užival v ekipnih športih z žogo. V osnovni šoli je tako igral nogomet kot obrambni igralec ter kasneje tudi kot vratar. V 8. razredu je do razpada kluba v Beltincih treniral še rokomet, ko pa je bil že predan odbojki, so ga vabili tudi v košarkarske vrste. A odbojka je nadvladala nad vsemi ostalimi ekipnimi športi, s katero je Bojan kljub prenehanju svoje igralske kariere v tesnem stiku še danes. V odbojkarskih krogih je znan kot cenjen, izkušen trener, ki je trenerske uspehe do sedaj dosegal z ekipami v številnih klubih – v Ženskem Odbojkarskem Klubu Ptuj, v Ženskem Odbojkarskem Klubu Ljutomer, v Ženskem Odbojkarskem Klubu Puconci, v Odbojkarskem Klubu Panvita Pomgrad in sedaj v Ženskem Odbojkarskem Klubu Sobota.

~ IZ PRVE ROKE: Kaj te najbolj navdušuje pri delu z mladimi odbojkaricami?

“Pri mladih igralkah in igralcih je največje zadovoljstvo opaziti napredek in njihov užitek ob igri, ki ga spodbudi odbojka.”

gg

Matej ŠAVEL

                              FOTO: Aleš Cipot

 • kondicijski trener članske ekipe
 • 5 let trenerskih izkušenj s področja rokometa, odbojke in telesne pripravljenosti
 • 15 let rokometne igralske kariere

Matej Šavel v odbojkarski sezoni 2019/20 skrbi za kondicijsko pripravo članske ekipe. V svoji športni karieri se je udejstvoval v veliko različnih športih, saj ga je vsesplošno športno navdušenje spremljalo že od nekdaj. Zase pravi, da sta narava in šport že dolgo način njegovega življenja, saj si dan težko predstavlja brez enega ali drugega. Mateja odlikujejo vztrajnost, odločnost, resen delovni pristop in izjemen občutek za ekipno delo.

Matej ima za sabo 15 let igralske kariere v rokometu, od koder mu je v posebnem spominu prav gotovo ostala uvrstitev v 1. B ligo državnega prvenstva in uvrstitev v 1/4 finala pokalnega tekmovanja. Z veseljem se spominja še osvojitve naslova rokometnih prvakinj Univerze v Ljubljani, kjer je kot trener ženske ekipe vodil takratno ekipo Fakultete za šport.

Med študijem športne vzgoje na Fakulteti za šport se je med drugim usmeril tudi v študij treninga rokometa ter tako pridobil več strokovnih kompetenc in trenerskih sposobnosti. Obenem se je predano ukvarjal še s kondicijsko vadbo, fitnes vadbo ter vadbo plavanja, tekom študija pa osvojil še znanja s področja smučanja in vadbe mlajših otrok. Trdo verjame, da je ustrezna telesna pripravljenost športnika osnova vsake športne ekipe in je nujno potrebna za doseganje vrhunskih rezultatov.

Matej je po izobrazbi magister profesor športne vzgoje. Po končanem študiju svoje znanje učinkovito izkorišča v praksi, v zadnjih letih pa sta mu posebno zanimanje vzbudila še potapljanje na dah in gorništvo. Trenutno se izobražuje tudi za alpinističnega pripravnika, zato pravi, da so njegove poti v prihodnosti odprte.

~ IZ PRVE ROKE: Kaj te najbolj navdušuje pri delu z mladimi športniki in športnicami?

Ko vedno znova vidim napredek in motiviranost za delo, predvsem pa užitek mladih športnikov in športnic ob procesu samega treninga. Najpomembneje pa je spoznanje, da se tudi trenerji od mladih športnikov veliko učimo, od njih prejemamo in na koncu skupaj z njimi rastemo.

gg

↑ Nazaj na začetno stran.